Κώστας Γοντικάκης ''Ήταν ο Τόπος μου''

 


Με μια υπέροχη διασκευή του ''Ήταν ο Τόπος μου" (1944) επιστρέφει ο γνωστός τραγουδοποιός από την Κρήτη, Κώστας Γοντικάκης!

Ο Κρητικός  λύραρης, ανέβασε στο διαδίκτυο, ένα βίντεο που συγκινεί και εντυπωσιάζει, δίνοντας μία νέα πνοή με τη μεταξένια μουσικότητα της αρχέγονης λύρας, στο εκπληκτικό ποίημα του Κ.Χ Μύρη(Κώστας Γεωργουσόπουλος) που είχε το 1969 ζωντανέψει ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης, σε μουσική και σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου.

Τη διασκευή ο Κώστας Γοντικάκης, συνοδεύει με ένα εξαιρετικό βίντεο με πλάνα που προκαλούν μόνο δέος και υπερηφάνια από εμβληματικά μνημεία και αξιοθέατα της Ελλάδας άρρηκτα συνδεδεμένα με τις χρυσές σελίδες του Ελληνικού Πολιτισμού. Αρχαία Κόρινθος, Δελφοί, Μυκήνες και η γενέτειρα του Καλλιτέχνη, Κνωσός δεσπόζουν σε απόλυτη αρμονία με τους στίχους που αποτυπώνουν μια άλλη Ελλάδα που αντιστεκόταν "τραγουδώντας Όμηρο" στη βαρβαρότητα και στον όλεθρο που προκαλούσαν όσοι "πούλησαν και ρήμαξαν σαν δανεισμένη πραμάτεια''... αυτό τον τόπο με βράχο, χώματα, ήλιο και μαύρο κρασί"!

Ο Κώστας Γοντικάκης έχει συνηθίσει, το κοινό που τον αγαπά και τον ακολουθεί, σε έργα και συνθέσεις που προβάλλουν την Ελλάδα και την ιστορία μας, όπως "Η Μακεδονία κλαίει"," Ηρώων Προσκλητήριο"," Alexander the Great" και αναμφίβολα καλοτάξιδη θα είναι και η θαυμάσια διασκευή "Ήταν ο Τόπος μου" με την ευχή να επιστρέψει στη ζωή μας και "το χαμόγελο σαν όνειρο καθημερινό" όπως μας τραγουδάει με τη λύρα του.

Το κείμενο απαγγελίας έγραψε η Ελένη Σταθοπούλου και την πραγματοποίησε ο ηθοποιός Γιάννης Δημητράκης.



Νεότερη Παλαιότερη