Το 3ο θερινό σχολείο ανοίγει τις πύλες του στην Κλειτορία Καλαβρύτων

 

Το 3ο θερινό σχολείο στην Κλειτορία Καλαβρύτων ανοίγει τις πύλες του. Ο ρόλος και η λειτουργία του μύθου στην ερμηνεία της πραγματικότητας.

Στην Κλειτορία Καλαβρύτων θα χτυπούν ως μία οι καρδιές του Μύθου και της Πραγματικότητας. Το 3ο Θερινό Σχολείο, που θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου, με την παρουσία 25 φοιτητών από την Ελλάδα και τις Κύπρο, Ιταλία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και 10 ακαδημαϊκών εκπαιδευτών, αλλά και τη σύμπραξη της Λίνας Νικολακοπούλου και του Κώστα Θωμαΐδη, θα τοποθετήσει ξανά τον Μύθο ως ζωντανό οργανισμό, και όχι μονάχα ως παραβολή, μέσα στα σπλάχνα της πραγματικότητας.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον υπεύθυνο των καλλιτεχνικών ομάδων στο ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γιάννη Αναγνωστόπουλο, και επιστημονικά υπεύθυνο τον ποιητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, η Διεθνής Ακαδημία Μύθου πιάνει από την άκρη του το νήμα των τεχνών και το αφήνει να ξετυλίγεται. Της ύπαρξης της ίδιας το νήμα, άλλωστε, είναι όνειρο των διοργανωτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: «Συνομιλώντας τους απογόνους του Μελάμποδα - Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Δημιουργικής Γραφής» το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιουλίου, και το πρωί της Τρίτης, 26 Ιουλίου, με την καθηγήτρια στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζίνα Καλογήρου. «Η μυθική μέθοδος ως δημιουργική γραφή», «Ο μύθος ως εργαλείο ποιητικής στη σύγχρονη μεταπολεμική ποίηση», «Ιδού ο μύθος» το απόγευμα της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης, 27 Ιουλίου, με την επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελένη Αρτεμίου, τον ποιητή, με σπουδές χημικού μηχανικού, Αντώνη Σκιαθά, και την άλλοτε δικηγόρο και διευθύντρια Γυμνασίου Κλειτορίας Καλαβρύτων, Φωτεινή Δημακοπούλου. «Εργαστήριο Σεναρίου Α’» το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιουλίου, με την Άννα Βακάλη, ειδικό διδακτικό προσωπικό Δημιουργικής Γραφής στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και την πτυχιούχο Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με κατοχή μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος, Κλεονίκη Δρούγκα. «Εργαστήριο Σεναρίου Β’» το απόγευμα της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουλίου, με το σεναριογράφο και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χαραλάμπους. «Εργαστήριο Στιχουργικής», «Punto vs word», «Ρυθμικό βίωμα –παίζοντας με τον ήχο», με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, τον τραγουδοποιό Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο και το μουσικό, μέλος των Φιλαρμονικών «Σύγχρονη Ωδή» και δήμου Κηφισιάς, Θεμιστοκλή Μαρτέκα, το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, 30 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με την παρουσίαση διπλωματικών εργασιών που έχουν εκπονηθεί σχετικά με τον μύθο του Μελάμποδα και την έννοια του Μύθου γενικότερα, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και συναυλία.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Κούκιος, πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ Σπηλαίων Λιμνών Καστριών και δημοτικός σύμβουλος, τόνισε σχετικά με το 3ο Θερινό σχολείο: «Την πρώτη χρονιά πραγματευτήκαμε με το μύθο του Μελάμποδα, πέρυσι ασχοληθήκαμε με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με πρωτοποριακές ιδέες, και φέτος πραγματευόμαστε με τη μυθολογία τη σύγχρονη εποχή. Θέλουμε να προβάλουμε τον τόπο μας, με επιστημονικό τρόπο να κάνουμε γνωστή την περιοχή μας, η οποία έχει στοιχεία από τη μυθολογία, αλλά ταυτοχρόνως θέλουμε να κάνουμε και κοινωνούς σε διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό και φέτος το κάναμε διεθνές, με παιδιά που θα έρθουν από την Κύπρο και την Ιταλία και από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Κάθε χρόνο θεωρώ ότι το αναβαθμίζουμε και ανεβαίνει το επίπεδο και σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό και σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευόμενους, που φέτος θα είναι φοιτητές. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, ακαδημαϊκο υπεύθυνο του θερινού σχολείου, που εργάστηκαν για αυτή την προσπάθεια η οποία έγινε πλέον θεσμός».

Ο κ. Κωτόπουλος υπερθεμάτισε στην αξία του Σχολείου: «Το Σχολείο στεγάζεται στην προσπάθεια που γίνεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, κύριο Αναγνωστόπουλο Ιωάννη, και από μένα ως επιστημονικά υπεύθυνο, να δημιουργηθεί η Διεθνής Ακαδημία Μύθου στην Κλειτορία, η οποία είναι όνειρο του κύριου Αναγνωστόπουλου και την παλεύει εδώ και τρία χρόνια. Στην Κλειτορία υπάρχει ο πρώτος γνωστός ψυχοθεραπευτής στο δυτικό κόσμο, ο Μελάμποδας, και από εκεί προκρίθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας Ακαδημίας Μύθου, διότι είναι ένας μυθικός ήρωας με ιδιαίτερα χαρίσματα. Φέτος θα έχουμε φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Οπότε η προσπάθειά μας είναι να έρθουν αυτοί οι φοιτητές, που έρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Δυτικής Μακεδονίας, σε μια επικοινωνία μεταξύ τους. Θα συζητηθεί το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι την έννοια του μύθου, στην προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη ζώσα πραγματικότητα, θα υπάρχουν εργαστήρια και τελικό ζητούμενο θα είναι να υπάρχει παραγωγή ενός σεναρίου από διαφορετικές ομάδες φοιτητών, ένα σπονδυλωτό σενάριο. Θα προσπαθήσουμε αυτή η παραγωγή να βγει προς τα έξω και να αποτελέσει μια διάχυση πολιτισμική».

Από τη μεριά του, ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολίασε: «Η Διεθνής Ακαδημία Μύθου είναι ένα κέντρο επιστήμης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να χρησιμοποιούμε την έννοια του μύθου ως ένα βασικό συστατικό της ερμηνείας της πραγματικότητας. Με το Θερινό Σχολείο θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, φοιτητές, πρωτίστως των ανθρωπιστικών επιστημών, που ασχολούνται με το σενάριο, τον κινηματογράφο, τη στιχουργική, τη δημιουργική γραφή, μέσα από τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια, να εμπλουτίσουν τους ορίζοντες της φαντασίας τους.

Διοργανωτής φορέας θα είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαβρύτων και τα Σπήλαια Λιμνών Καστριών.

Συνδιοργανωτές, ο Δήμος Καλαβρύτων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χορηγός του 3ου Θερινού Σχολείου θα είναι ο Μηλιτσόπουλος τυροκομικά.

Νεότερη Παλαιότερη